Sioux Later PDF

Minnesota, in het bos- en waterrijke mid-oosten van het Noord-Amerikaanse continent. Het leefgebied van de Sioux in de 19e eeuw, sioux Later PDF links het territorium van de Lakota. De voorouders van de Sioux leefden rond 1600 rond de bovenloop van de Mississippi in het huidige Minnesota, Wisconsin, Iowa en Noord- en Zuid-Dakota. Na 1720 splitsten de Lakota zich in de Saône, die zich vestigden in het gebied op de grens van de huidige staten Noord- en Zuid-Dakota, en de Oglála-Sičháŋǧu, die naar de vallei van de Jamesrivier trokken.


L’un est aussi mystique qu’un kilo de plomb, l’autre moins terre-à-terre qu’un bonze shooté aux amphets. Rien ne prédestinait Scot O’Connel, le flic d’origine irlandaise et Avril J. Tucker, l’ethnologue d’ascendance Cherokee à se rencontrer un jour. Rien, hormis les facéties du destin, précisément. Et voilà que des meurtres atroces, une enquête complexe et une réalité flageolante leur tombent dessus à bras raccourcis. A mesure que les cadavres atrocement mutilés s’amoncèlent comme autant de puzzles sanglants, l’étau se resserre autour des deux hommes, en un piège mortel qui pourrait bien conduire à l’apocalypse. Une seule chose les réunit : la ferme intention de faire payer les vrais coupables, quittes à distribuer des mandales et plus si affinités (des pêches, des marrons et même des pruneaux, si nécessaire). Vaudrait mieux, car les gars d’en face ne sont pas vraiment venus pour leur chanter des cantiques…

In de 19e eeuw kwamen de Lakota in conflict met kolonisten die over de Oregon Trail trokken. In 1851 tekenden ze het Verdrag van Fort Laramie van 1851, waarin ze beloofden degenen die over de Oregon Trail trokken met rust te laten. De Verenigde Staten erkenden op hun beurt de soevereiniteit van de Lakota over hun leefgebied. In de jaren 1864 en 1865 vochten Lakota samen met onder meer Cheyenne en Arapaho in de Colorado-oorlog tegen kolonisten en milities in en rond Colorado Territory.

Van 1866 tot 1868 vochten ze, eveneens aan de zijde van de noordelijke Cheyenne en Arapaho, de Oorlog van Red Cloud uit met de Verenigde staten. In deze oorlog werd gevochten om controle over het Powder Riverbasin. In de Grote Sioux-oorlog van 1876 stonden de Lakota met de noordelijke Cheyenne weer tegenover de Verenigde Staten. Het laatste grote conflict met de Verenigde Staten was de Ghost Dance-oorlog, die uitbrak als gevolg van onvrede over schending van verdragen door de VS. Tegenwoordig leven er meer dan 100. In december 2007 verklaarde een groep activisten, de Lakota Freedom Delegation, aan het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse zaken dat het Lakota-volk zich eenzijdig terugtrok uit de eerdere verdragen.

De Lakota-indianen beschouwen zich niet langer als burgers van de Verenigde Staten. De Republiek Lakota geniet geen internationale erkenning, noch erkenning door de Verenigde Staten. De gekozen stambesturen van de Lakota hebben duidelijk gemaakt de Lakota Freedom Delegation niet te ondersteunen. A Native American Encyclopedia: History, Culture, and Peoples.

328 Oxford: Oxford University Press, 2000. Zie de categorie Lakota van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp. Deze pagina is voor het laatst bewerkt op 9 feb 2019 om 10:37. Gelijk delen, er kunnen aanvullende voorwaarden van toepassing zijn. Zie de gebruiksvoorwaarden voor meer informatie. Jump to navigation Jump to search « SUX » redirects here. For the United States Air Force use of the facility, see Sioux City Air National Guard Base.

This entry was posted in Art, Musique et Cinéma. Bookmark the permalink.